School and classes Duluth style

Hej på er!
 
 
Nu tänkte jag berätta lite om kurserna jag läser här borta i Duluth! Känns som om jag har fått lite mer kött på benen nu och kan berätta om kuserna när skolan har hållit på drygt en vecka. 
Vi började skolan förra tisdagen (21/1) eftersom det var bank holiday på måndagen. Här nedan kan ni se mitt schema.
 
 
 
Är väääldans glad för fria fredagar vilket alltså möjliggör underbara sovmorgnar och att planera tiden bäst man vill själv. Något som inte är lika skojigt med detta schema är dessa löjligt långa hål, tisdagar och torsdagar är ju som synes värst. Men jag ska verkligen försöka ta vara på den tiden och sitta i skolan och få så mkt gjort som möjligt så man kan vara fri den övriga tiden. Hittils har det ändå gått helt okej, så ska försöka fortsätta på den banan!
Kurserna jag läser:
 
Introduction to Criminology
Intressant kurs tycker jag som inte har läst någon kriminologi tidigare. Detta är en 1000-kurs vilket betyder att många freshmen läser denna, alltså att den är vanlig att läsa bland förstaårseleverna. Detta gör att den är väldigt grundläggande (duuh, det är ju en grundkurs tänker ni säkert nu, vad förväntade jag mig liksom haha) men även intressant som sagt. Helt okej kurs ändå tycker jag.
 
Death Penalty
WOW säger jag bara! Vi har en galet bra lärare som heter Scott som verkligen brinner för sin kurs och som dessutom är en riktigt skön och sympatisk typ som verkligen gillar sitt jobb. Jag hade ganska stora förväntningar på den här kursen då jag tyckte den verkade riktigt spännande redan när jag läste om den i kurskatalogen. Och hallå, en kurs om dödsstraff liksom, den måste ju vara liite mer spännande än rättshistoria och allmän rättslära tänkte jag innan.. Och som sagt, den har verkligen infriat förväntningarna! Uppgifter som vi ska göra under terminen i den här kursen innefattar bland annat att göra en kortfilm om ett "last statement" som kommer från fångar på death row. Vi ska alltså spela in 2-5 min och fylla upp dessa minuter helt fritt om vad det sista fången sa på death row innan han avrättades. På lektionen idag fick vi se några av förra årets filmer för att se på ett ungefär hur tidigare elever gjort och jag blev så berörd att jag höll på att börja gråta mitt under lektionen. Otroligt rörande och här får man verkligen chansen att uttrycka sina egna åsikter på ett lite speciellt format som man inte är van att använda sig av hemma i Sverige. Delpak, du som ska åka till Duluth nästa år, den här kursen kan jag verkligen rekommendera! 
 
Law, Ethics for financial professionals
Denna kurs leds av en gammal strikt man från Tyskland faktiskt men som pratar perfekt engelska. Hittils har den kanske inte vara en lika dan wow-kurs som vissa andra, men ganska intressant och lärorik ändå. Jad valde denna för att bredda juridiken lite här borta i USA och även slänga in lite affärsjuridik vilket känns bra såhär när skolan väl har börjat. Omväxling förnöjer som Malaco-elefanten så klokt sa;)
 
Conflict Management
En till WOW-kurs som leds av en otroligt auktorativ och ball kvinna som verkiigen kan sin retorik och hur man lär ut på ett bra sätt. Tyvärr blir det ju ofta så att man lätt stämplar en kurs som trist om läraren inte är något att hänga i granen, men den här kursen är riktigt bra och jag tänker flera gånger under varje lektion hur otroligt roligt läraren verkar tycka det är att lära ut sitt ämne. Väldigt inspirerande måste jag säga med så engagerade lärare! Innehållet i kursen är även det väldigt lärorikt! När jag valde kurser tänkte jag att jag skulle välja en kurs som inte hade något med juridik att göra i över huvud taget, men jag ville ändå ha en kurs som var användbar på något sätt, så bowling kändes liksom uteslutet (ja man kan välja att läsa en kurs i bowling.. Även självförsvar och tyngdlyftning finns att tillgå för att nämna några småroliga exempel). Så det fick bli conflict management vilket jag är väldigt nöjd över.   
 
Delinquency and Juvenile Justice
Även det en riktigt intressant kurs som jag är glad att jag valt! Föreläsaren är en polis som jobbat mycket med ungdomsbrottslighet och drogverksamhet i sina dagar. Även under denna kurs blir jag förbluffad över hur coola amerikanska lärare är som verkligen brinner för sitt yrke och lyckas få det att bli riktigt intressant. I alla kurser förutom kriminologin (där vi är typ 100 pers) så har lärare presenterat sig själv och sedan gått runt till var och en i hela klassen och låtit alla personer presentera sig själva och vad man är för filur samt varför man valt just den kursen. Alla lärare lyfter verkligen på ögonbrynet när man berättar att man är utbytesstudent från Sverige och berättar lite om sig sjäv. Man har bra rykte som svensk och alla frågar roliga frågor vilket jag tycker är väldigt kul. Under dessa presentationer har även lärarna frågat en del frågor, inte bara till mig utan till alla studenter för att få en bra bild om vem man är. Detta tycker jag är otroligt roligt att se, och jag får verkligen stor respekt för en lärare som tar sig tid att lära känna sina elever och som är genuint intresserad av vem man är. Detta är ju inte direkt något man fått erfara hemma i Sverige om man säger så!
 
Är det något ni undrar om skolan här borta? Kommentera på vettja!:) 

Cancun for Spring Break 2014!!!!

Hej!
 
Det är snowday både idag måndag och imorn tisdag här i Duluth, vilket betyder att skolan är stängd och vi kan njuta av varandras sällskap och hitta på roliga saker istället för att sitta i ett klassrum. Ett exempel på en rolig grej man kan göra är att boka biljetter till Spring Break, närmare sagt Cancun i Mexico!!!:D
I skrivande stund är vi 13 personer som åker ner en vecka under vår-lovet för att bättra på brännan och dricka en och en annan hallonsaft. Har vi tur hänger ytterligare två svenskar på så blir vi total 15 störtsköna människor som åker dit!!
 
 
 
 
Det var så fruktansvärt dyrt att boka hotell och flyg, men skam den som ger sig! Vi var lite enträgna och kollade runt en massa och till slut hittade vi ett 4-stjärnigt hotell till riktigt bra pris, happy life!:D  Lägg till ett bra flyg också så vart det ju helt perfa till slut! Ååååh jag är taggad ut i fingerspetsarna nu så jag kommer nog få svårt att sova ikväll, haha. Totally worth it!
 
 
 

Lördag-Måndag

Ska försöka mig på att berätta vad vi mer gjort för tokigheter sedan jag landade i Duluth. 
 
Lördag 18/1
Vaknade upp i lägenheten och hängde mest med folket i huset på dagen. Sedan åkte jag, Kia och Sean och handlade lite förnödenheter (läs mat och vin, haha) för att sedan bege oss hem igen. På kvällen blev det pre drink i lägenheten bredvid innan vi begav oss mot Grandma's. Det var en stor bar/klubb-isch med stort dansgolv och flera våningar. Lite lugnt i början, men sedan började det ta sig och det blev en riktigt jäkla toppenkväll till slut! Måste säga det igen, vilka roliga människor man har hamnat med här borta!
 
 
Söndag 19/1
Bakishäng de luxe med hela våningen i Kias och Anitas lägenhet med spelkväll som avrundning på en fantastisk vecka. Vi spelade ett spel som hette "99" med en dollar som insats.. Speldjävulen i mig jublade, haha. Det var jag och Andrea som var kvar i finalen men tyvärr fick jag se mig besegrad där och snuvad på de 10-12 dollar som totalt låg i potten. 
 
 
I nästa inlägg tänkte jag försöka skriva lite mer om skolan och kurserna jag läser här borta. Har hittils bara haft lektioner i två av de fem olika kurserna jag tar här borta så stay tuned! :) 
 

The swedish invasion

Hej igen!
 
När jag satte mig på planet hit trodde jag att vi skulle bli typ två svenskar här borta i Duluth eftersom min kontakt på international office mejlat och sagt detta. Det blev inte riktigt så. Vi är totalt 10 helsköna svenskar här borta just nu och det är riktigt gött att ha lite blågula vänner att reflektera över amerikanska egenheter med. Utöver mig är det Kia, Cecilia, Mårten, Emma, Andrea, Kristoffer, Jesper, Robin och Rikard. 
 
Här är en bild på mig, Kia och Emma från hockeyn i fredags.
 
Innan jag åkte hit så tänkte jag att jag helst skulle vilja omge mig med så mycket amerikaner som möjligt för att komma in i skolan, språket  och samhället så bra som möjligt. Nu när jag är här och kan konstatera att mitt hus till stor del består av utbytesstudenter så känner jag mig ändå inte "besviken" på något sätt då jag nu snarare slirar på brittiska (tack för det Ellie och Anitha! haha) än amerikanska och för att man umgås med så pass mycket svenskar. Det är ett sådan riktigt trevlig och bra gäng jag har hamnat i, och jag är så tacksam för alla kvällar vi har suttit och halv garvat ihjäl oss över alla bravader vi tar oss till. Så visst, jag ska nog försöka hitta ngn klubb att ansluta mig till och därmed träffa lite mer amerikaner, men i övrigt är jag bara så glad för att vi har så kul här borta och att det händer så mycket hela tiden.
 
Det här möttes vi förresten av i Kias lägenhet när vi kom hit:
 
 
Det var en del svenska utbytesstudenter här förra terminen också, och en enligt våra kära brittiskor så var dessa personer ganska legendariska varför de signade en flagga innan de åkte. De berättade att de blev väldigt exalterade när de fick reda på att de skulle få svenska utbytesstudenter även denna termin. Så ja, som svensk känner man sig verkligen välkommen och Ellie har redan sagt att jag måste signa flaggan innan jag åker också. Trevliga traditioner. 
 
 
Igår kväll (tisdag) var vi förresten på bio och såg filmen "Her" med Joaquin Phoenix. Lite långdragen var den, men en ovanlig film och den var faktiskt väldigt häftig. 
 
 
Jag har tidigare morgonklasser i kriminologi varje dag förutom fredagar (då är jag ledig, tjooohoo!) så nu sitter jag i kafeterian och väntar på att det ska närma sig lunchtid  så min lunchdejt kommer förbi. Ska få lite skolarbete gjort, men jag kunde ju självklart inte hålla mig från att blogga lite också;)
 
På återseende! 

Lägesrapport Duluth - första veckan

Hej allihopa!
 
Nu har jag äntligen lite tid över till att blogga om den första tiden i Duluth! Jag får nog konstatera att det hittils varit ett i-landsproblem att jag inte har haft tid över till att blogga, för vi har verkligen haft det så otroligt roligt under den första veckan som passerat här i staterna. Ska försöka att sammanfatta lite vad som hänt hittils:
 
Onsdag 15/1
 
 
 
Tidigt som tusan sätter jag mig tillsammans med mamma och pappa i bilen för att åka till flygplatsen. Jag är så trött så jag fattar inte vad som händer, men tänker att allt faktiskt löser sig på ett eller annat sätt så det här ska nog bli bra det med. Jag flyger från Arlanda till Paris, vidare till Minneapolis och sedan till Duluth. Det är nog först i Paris som jag fattar vad som verkligen är på gång att ske; jag ska flytta runt halva jordklotet!
 
 
 
När jag landade i Duluth hämtades jag upp på flygplatsen av några studenter som jobbar på international office. Vi hann åka och handla det nödvändigaste på Wallmart (vilket ställe alltså! vet inte om jag ska skratta eller gråta, haha..) innan jag blev skjutsad till lägenheten där några av de andra utbytesstudenterna väntade. 
 
 
 
Jag bor i en lägenhet tillsammans med 3 andra tjejer; Ellie, Cecilia och Jamie. Cecilia, som också är svenska, delar jag rum med. Ellie är brittisk utbytesstudent och delar rum med infödda Jamie. Både Cecilia och Ellie är riktigt trevliga tjejer som jag trivs fantastiskt bra med. Jamie har jag knappt sett röken av hittils, men jag det är nog för att hon är infödd Minnesota-bo och inte behövde komma lika tidigt som vi andra. Ellie är förresten här ett helt år, så hon har redan spenderat höstterminen här vilket ju gör att hon har bra koll på det mesta --> mer hjälp till en förvirrad Sofie. 
 
Torsdag 16/1
Jag blir snart varse om att jag har haft riktigt tur med mitt boende och med hela situationen här i Duluth! Folk har en riktigt stark sammanhållning i huset där vi bor, och speciellt på det undra planet där jag har haft turen att hamna. Jag blir snabbt inbjuden i gänget av Ellie, Anitha (brittisk utbytesstudent) och Sean (en riktigt all american guy som älskar sport, tjohoo!). Spring Break är ju som bekant en viktigt amerikansk college-tradition och självklart har folk redan bokat biljetter. Cancun i Mexico är målet det här året och jag blir inbjuden att hänga på. Jag ska kolla läget lite den här veckan, men jag är riktigt peppad och med 99 % säkerhet kommer det bli en resa till Mexico i mars, weehoou!
 
 
 
Fredag 17/1
Hockeydags! 
Vi hade orientation day i skolan där vi fick bekanta oss med lokalerna, fixa massa pappersarbete och öppna amerikanska konton för att kunna sköta alla betalningar. Lyckligtvis är det inte bara jag i skocken som är sportintresserad så vi bestämde oss för att köpa biljetter till kvällens drabbning mellan University of Minnesota Bulldogs och Denver. Mathchen i sig var lite seg faktiskt, och när Denver gick upp i 0-2 ledning trodde vi alla att det skulle bli råtorsk. På något mirakulöst sätt fick dock våra kära Bulldogs energi i slutet på tredje perioden och lyckades inte bara reducera, utan även att kvittera så att matchen kunde gå till förlängning! Där tog det dock stopp, haha.. Men en riktigt kul kväll med lite hockey-drag! 
 
 
Här är jag och skolans maskott, the Bulldog. Försökte lära honom duckface men han körde på bulldogface istället tråkmånsen. 
 
 
Fortsättning följer! 

RSS 2.0